03-08-07

Netto geluk

Unilever schrapt wereldwijd 20% van zijn jobs en maakte een  winst van grosso modo 15% in het afgelopen jaar.

 

Een maatschappelijk systeem is een systeem dat de maatschappij dient. Maar dient het ook de mensen in die maatschappij? Is economische groei en kostenreductie de oplossing voor de milieuproblematiek, sociale ongelijkheid en wereldarmoede?

 

En altijd weer dringt zich een andere vraag op. Als ons kapitalistisch marktmodel niet (meer) het geschikte systeem is, wat is dan een beter alternatief? Stilte?

 

Aan het woord is Jurriaan Kamp,  die aansluit bij verschillende anti-globalistische bewegingen.

 

<< 70% van de wereldhandel is tegenwoordig in handen van 500 multinationale ondernemingen" aldus Kamp. Zij maken gebruik van de meest interessante voorwaarden inzake loonkost, sociale voorwaarden en milieunormen om hun bedrijvigheden in deze of gene regio te volbrengen. Daarbij is het uitgangspunt niet het belang van de mens, maar wel dat van de eigen winst van de aandeelhouder. En die aandeelhouder is in feite niet langer betrokken bij de onderneming zelf, hij is steeds meer een belegger geworden die zijn waardepapieren net als een ander voorwerp van de hand doet als dat hem goed uitkomt. Of die onderneming nu ethisch correct handelt of niet. Het onpersoonlijk karakter van de band tussen belegger en onderneming wordt nog versterkt door de beurshype en de hiermee gepaard gaande publiciteit. Als we vaststellen dat 40 procent van alle valutatransacties een tijdhorizon heeft van minder dan twee dagen, en 80 procent minder dan een week is het duidelijk dat er weinig of geen betrokkenheid kan zijn tussen de transactie op zich en de mogelijke gevolgen voor mens en milieu. De droom van sommige politici dat het verwerven van aandelen zou leiden tot een vorm van volkskapitalisme is verworden tot een ordinaire handel in papier.
>>

 

Samenvatting:

Is het marktsysteem de satan? Nee.

Is het perfect? Nee

Is er een alternatief? Nog niet.

 

links/rechts:

http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?boek&kampjuriaanmensen

http://www.ode.nl/news.php?nID=157&a=true

http://www.paraview.com/kamp/kamp_excerpt.htm

 

 

 

Commentaren

als je me nu nog een foto
van jouw stapelgedicht kunt opsturen..
grts
vhi

Gepost door: vhi | 03-08-07

he vhi'ke, dat was op joùw boekenfoto(maar deels op de auteursnamen) geïnspireerd!

Gepost door: trucido | 04-08-07

Is de mens in de toekomst op werkgebied overbodig? Ja!

Gepost door: bibien | 07-08-07

Dank dir, endlich habe ich den Sachverhalt in der Tiefe kapiert

Gepost door: Tora Norsta | 03-02-11

De commentaren zijn gesloten.