24-02-07

Kiespijn

 

Kiespijn

 

Minstens 2 keer per jaar zou een mens naar de tandarts moeten gaan voor een grondige controle. Niks te veel als je het mij vraagt. De kiespijn loert iedere dag opnieuw om de hoek.

 

HEBBES.be. Een vaste bannering-mate van onze skynetblogs.  170416 zoekertjes, 11674 auto’s, 28144 panden,… Kies uit in het weelderige aanbod van gepersonaliseerde stuff om je persoonlijkheid te versterken.

 

Of je nu al een huis koopt of er een blijft huren; Waar je gaat wonen; Welke lening je aangaat en waar; Welke auto je het beste koopt; Zoek dat zelf even uit, wil je?

 

In Wetteren weten ze ook wat kiespijn is. Allemaal opnieuw naar de stembus. Een mens vraagt zich af hoe het komt dat er 3 maanden voor nodig zijn om een beslissing te vellen. En of de straten nu echt weer met die vieze affiches gaan versierd worden. Al was het toen al zo moeilijk om een waardig bolleke te vinden om te kleuren, nu wordt de Wetterse burgerlijk-moreel-sociale verantwoordelijkheid opnieuw beproefd. Ik vraag me alvast af of de creativiteit van de Wetterse politici er in slaagt om nieuwe beloftes te verzinnen.

 

De grootste baat van onze samenlevingsvorm zou vrijheid zijn. Klopt. Ware het niet dat ‘vrijheid’ vaak haaks staat op kiezen. En kiezen net zo’n ellendige kracht is als zwaartekracht op een moment dat je van een vervelende situatie wil wegvliegen.

 

1 829792 kandidaten wachten op jouw superhilarische openingszin. Www.relatieplanet.be. Kies je droompartner uit onze database.

 

Wil een mens wel een relatie; Willen we wel dat risico van 1 op 3 scheidingen oplopen; Willen we wel aan onze vrijheid op een legale one night stand inboeten; Zoek het zelf even uit, wil je?

 

De economische theorie van vraag en aanbod wordt veelvuldig gebruikt om maatschappelijke thema’s uit te leggen. Misschien tijd om ze te hanteren voor het grootste probleem van deze tijd –de kiespijn-:  te veel aanbod aan welke vraag?

 

Weet je nog, ergens in een kort verleden. Je stond op, je at of bruin of wit brood, kreeg die ene krant in de bus, keek ‘s avonds naar de BRT of praatte met je buren of een familielid.

Vanochtend stond je op met je voorgeprogrammeerd muzieknummer, koos tussen 5 verschillende broden, koffies, cornflakes, zocht op 1001 sites naar nieuws, en bekeek de interessantste programma’s op digital TV. Via online communitys zoek je ook nog eens naar de vrienden die het best bij je passen.

Het menselijk, gemoedelijk genoegen om te vertrouwen en te aanvaarden wat er op ons af komt, heeft plaatsgenomen voor een persoonlijkheidsstreven en een dictatoriale controledrang. En we weten het allemaal niet meer. Waar moeten we eerst naartoe surfen? Wat moeten we studeren? Waar moeten we gaan werken? Wat is belangrijk? Wat is onze moraal? Welke mening is juist?

We vinden het niet terug in Google.

 

Veel aanbod. Maar welke vraag?  Kan een of andere economist a.u.b. een theorie aanbieden?

 

Vrijheid is doen wat je wil. Gemakkelijk, als je weet wat je wil. Keuzes vliegen je om de oren. Iedere dag weer. En wat als je denkt dat je weet wat je wil?

Internet is een fantastisch medium, maar voedt tegelijkertijd de ziekte van onze tijd. De ziekte van de massa-keuze maatschappij.

 

Een oplossing: iedere dag bij de tandarts langsgaan. Voor een grondige check om zonder moeite de geneugtes van het leven te blijven verorberen.

Mannen en vrouwen

Heb vandaag een pik-dag. Waarschijnlijk te danken aan het mannelijk hormoon. Vrouwen, laat de reacties maar komen!___Mannen en Vrouwen Een man wandelt op een pad door het bos. In de verte verschijnt een hem onbekende vrouw, die hem tegemoet wandelt op hetzelfde bospad. Tot het moment van passeren zullen alle vrouwen in zo'n situatie zich afvragen: 'O, o! Komt daar een man aan die kwaad in de zin heeft?' Geen van de wandelende mannen zal denken: 'O, o! Komt daar een vrouw aan die kwaad in de zin heeft?' Behalve de mannen die echt kwaad in de zin hebben, denken alle mannen bij het naderen van de onbekende vrouw op het bospad: 'Hoe wek ik de indruk dat ik geen kwaad in de zin heb?' Als de man en de vrouw nog honderd meter van elkaar zijn verwijderd, zet de man al zijn goedmoedigste glimlach op.Bij het passeren kijkt de man de vrouw in de ogen om haar zijn zachtaardige uitstraling te tonen en hij zegt te luid en te overdreven correct: 'Goedemiddag!' De man kijkt de vrouw na het passeren niet eenmaal schattend na. De vrouw denkt als ze verder loopt: 'Dat is goed afgelopen! Wat een nerveuze man was dat.' En de man denkt: 'Leuke vrouw. Had ik wel een praatje mee willen maken. Maar ja, dat zou ze wel 's als veel te opdringerig kunnen uitleggen.' Van generaliserende theorieën over De Mannen en De Vrouwen moet ik niets hebben. Toch pretendeer ik in bovenstaande bospadscène de meest wezenlijke verschillen tussen Man en Vrouw te hebben vastgelegd. (tnx to http://bieslog.vpro.nl)

20:32 Gepost door >Trucido< in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gepikt, mannen, vrouwen |  Facebook |

Creatief met vlaggen

Hoe leg je simpel een probleem van een land bloot? Neem de vlag en doe het met kleuren. Komt in de buurt van geniaal. http://www.brazilianartists.net/home/flags/index.htm (met dank aan http://www.frank-ly.nl voor het interessante artikel)Technorati ProfileTechnorati Profile

14-02-07

Absurd woord van de dag: Regen

Het is waar wat ze zeiden op deze blog. De sneeuw is al lang gesmolten. Maar alles komt terug. Zij het in een andere gedaante. In regen dus.

 

Meermaals me afgevraagd of Maarten Luther hier nog rond zou lopen. Of pater Damiaan, Don Bosco. Waarom maken ze zich niet bekend? Is hun ziel dan zo afhankelijk van toeval, dat ze er niet meer zijn? Of zit hun ziel in de regen?  

 

Vroeger hield ik van regen. Toen ik me met mijn fietsje naar de faculteit zweette. Zeiknat kwam ik aan op mijn kot, of in de les. Ik had dan altijd recht op een warme koffie of frisse kleren. Heerlijk voorrecht.

 

De commerce van het leven heeft zich ondertussen ook ingebed in het mooiste wat er op aarde bestaat. De liefde. Bezongen in alle talen, bedreven tussen alle rassen, bespeeld in alle posities. Maar de liefde, dat is een cadeautje kopen op 14 februari. Liefde is tastbaar. En tastbaar is geld.

 

Het is Valentijn voor iets vandaag. Dus een openbaring mag wel. Mischien hou ik nog meer van het moment na de regen. Regen wast de lucht altijd schoon. Zelden is die lucht zo zuiver dan na een stevige regenbui. Je ruikt gewoon wanneer het net geregend heeft. Net als wanneer je uit die douchecabine stapt, en de geur van de hete lucht en je douchegel samen keuvelen.

 

Ik bekijk het nieuws. De griepepidemie heeft zich ook over de hoogtepunten verspreid. Absurditeit in de serieuziteit. Ik zucht en zap weg bij het zien van honger. Ik denk aan de paprika chips in de kast. Ik wacht nog even. Mijn geweten moet zuiver blijven. Kon al die miserie maar eens uitgeregend worden.

 

Het tikken op het raam, of op een koepel. De druppels op de autoruit die naar elkaar toe zwemmen en naar beneden glijden. Het frisse zonlicht dat in de plassen zichzelf staat te bekijken.

 

Het nieuwsanker is nog niet gezonken in haar eigen modderige ellende. Ze heeft het over stamcellen, gentechnologie en de gemanipuleerd dure geneesmiddelen tegen kanker en AIDS. De neuscorrecties, het hoogtepunt van het menselijk verknoeien van de natuurlijke schoonheid. Ze willen het niet meer zien, de schoonheid, denk ik dan.

 

Regen zet ons ook op onze plaats. Topwetenschapper of niet, bij stortregen zoek je beschutting langs de weg, terwijl je de kilo's water als een ultieme escalatie van zwaartekracht voor je ziet vallen. Observatie is de enige vlucht. Het schuilen van de mens voor de natuur, dat onze grootse kenniseconomische beschaving het nog mag meemaken.

 

Na regen komt zonneschijn. Dat is voor morgen. Vol optimisme kruip ik dus (weer) onder de wol.

 

Wees gegroet

<Trucido>

08-02-07

Absurd woord van de dag: sneeuw

Hoe wordt een woord van de dag het absurd woord van de dag? Wel, alles begint met vandaag.(toch mooi gezegd, he)

 

Vandaag wou ik niet actief bloggen. Maar dan lees ik op www.debitches.be plots een bericht over sneeuw, en dan besef ik: Trucido jongen, schrijf daar eens iets nutteloos over. Sneeuw verdient het om over gezeverd te worden.  En zo geschiedt het dat sneeuw het absurd woord van de dag wordt.

 

Ik moet het trouwens nu doen, voor het te laat is. Er is namelijk al heel wat kilobyte sneeuw weggesmolten. De zon geeft door de opwarming van de aarde zodanig veel warmte af dat onze Vlaamsche sneeuw langzaamaan wegdrupt. Tot diep onder onze eigen grond. Waar ze door allerlei pieringen en andere vieze eencellige beesten wordt uitgezogen.

 

Sneeuw is dan ook mijn ultieme liefde. Heerlijk om naar te kijken. Grijpbaar, al is het maar voor even. Dan verdwijnt de sneeuw voor de zon. De sneeuw 'buiten' zien, voor het glasraam, maakt me 'van binnen' warm. De vlokken die in de spot schijnen, daar kan je uren naar kijken. De lucht is zuiver als wit. Zachtere confetti bestaat niet.

 

In Rusland zagen ze vorige week trouwens oranje sneeuw. Eerder had je ook al zwarte, en witte.  Vind ik goed. Zo verschillende kleursoorten sneeuw. Kleurt je dag een beetje. Goed tegen de sleur. Geef mij dus morgen maar gele sneeuw. Of paarse. Ben ik ab-so-luut een voorstander van.

 

Nee, sneeuw komt duidelijk een weldoener hierboven, die het witgoude genotsmiddel loyaal uit zijn raam naar beneden laat dwarrelen.

 

Het enige nadeel, ja het enige nadeel aan sneeuw is dat je er niet bruin van wordt.

Maar dat bevordert dan weer de kans op werk.

 

07-02-07

Absurd woord van de dag: Minuut stilte

Je hebt woordcombinaties als platte kak,hangende tet en brokkelige kots. Maar sommige combinaties zijn jammer genoeg wat meer respectvol. Zoals de 'minuut stilte'.

 

Wie respectvol wil zijn, moet ook hypocriet zijn. Zo ook in de wondere wereld der woorden.  Weinig woordcombinaties zijn zo idioot als die met 'minuut' en 'stilte'.

 

Waarom? ZELDEN duurt een minuut stilte ook effectief een minuut. ZELDEN is een minuut stilte ook effectief stil.

 

Zonet nog op tv gezien, voor de aftrap van een voetbalmatch van een niet nader te noemen Belgische voetbalploeg. Na twee tellen van de minuut stilte wordt er in het publiek geroepen, vervolgens gegniffeld, vervolgens geroepen en vervolgens ge-sshht. Om dan na 34 s de minuut stilte af te blazen en allemaal mooi in de handjes te klappen. Het was natuurlijk ook wel een mooie minuut stilte.

 

Nee, voor mij mag de minuut stilte worden afgevoerd. Vervang ze door minimum een hele dag dag stilte. Een hele dag dat iedereen gewoon zijn bek houdt. De politici, de Vlaamse Schlagerzangers, Wim Oosterlinck, Ben Crabbé, de pastoor van 't dorp, de doofstommen, de manager, prins Laurent, laat iedereen gewoon een dag minder oorschade aanrichten.

Want minder dan een dag verdient de stilte niet. Daarvoor is ze veel te groots.

 

En een dag telt 24 uren!  

05-02-07

Grote kunst

Zit ik hier toch wel niet naar Radio2 te luisteren zeker.

 

Het begon met een onschuldig liedje van Wannes Van De Velde. Nadien een cabaretier. Dan Leon Lutterman. En voor ik het wist kon ik de knop niet meer omdraaien. Ik ben eraan verslaafd geworden denk ik. Erkenning, een belangrijke stap. Een heel programma met kleinkunst. Op Radio2. De zender voor materialistische ex-hippies en grijze haarloze venten die geilen op Wendy van Wanten. Op Radio 1 is er door alle duiding geen ruimte meer voor het Vlaamse luisterlied. Op Stubru hebben ze er gewoon de ballen niet voor. Hoogstens een duizendste Mia-versie. Mietjes.

 

Maar op Radio2 kan het dus wel. Kleinkunst. Ik beken, ik hou van deze non-commerciële zuivere, autenthieke Vlaamsche muziek. Vergeef me.

 

Ben ik nu zot?

 

 

02-02-07

God is watching you...

Serieuziteit is misschien wel de grootste waanzin. Daarom vanavond een serieuze post.

 

Juist ben ik heel wat blogs afgegaan, en heb er mooie dingen gelezen.

 

Zoals de virtuele kliks die je krijgt bij het herkennen van een aantal impressies van het leven bij anderen. (http://bibien.skynetblogs.be)  De ontdekking dat onze unieke gedachten en gevoelens soms verbonden zijn met identiek dezelfde of complementaire gedachten van een andere, onbekende, is mysterieus, ontnuchterend en beangstigend tegelijk. Maar geeft bovenal een goed gevoel.

 

Soms vraag ik me af of ik die bloggers in een café, aan de toog, wel een blik zou gunnen. In het echte leven. In het leven waar alles er koeler, afstandelijker aan toe gaat dan nota bene deze irrealistische draden-of-draadloze-wereld. De kans dat ik hen een verhaal zou laten doen, is klein. De kans dat ik die gemeenschappelijke impressies zou ontdekken is verwaarloosbaar. Het toeval wordt voortdurend tegengewerkt door onze drang naar controle en egoïsme. Arm toeval.

 

Op een andere blog dan weer de 'meest intrigerende dingen' van de bloggieauteur him/herselve gelezen. Los van het feit dat mijn gevoel tov het woord 'dingen' te vergelijken valt met 5 minuten voor tot 5 minuten na een orgasme (lees: een schommeling tussen ja en nee), vond ik niet meteen veel intrigerends terug. Hoewel, het feit dat ik, die onbekende persoon tot een figuur, een persoon, een mens aan het boetseren was, vond ik best wel intrigerend.

 

Trucido als God, boetseerder van zijn eigen blogmensen. Zit wel iets in.

 

Back to reality, God moet gaan slapen.

 

Wees Gegroet

<Trucido>

 

23:56 Gepost door >Trucido< in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: intrigerend, impressie, andere blogs, blog |  Facebook |

01-02-07

Dag van de licht-doven

De licht gedoofde licht. Die dag was het vandaag. Tussen vijf minuten voor acht en acht moesten alle lichten onherroepelijk uit.

 

Ik heb meegedaan. Ook al zat ik in de auto op dat moment. Dat daarvoor bijna 2 accidenten gebeurd zijn is mijn schuld niet. Maar die van de andere auto's. Die broeikassen uitstoten. Waardoor mijn aarde opwarmt.

 

 Een gezond mens in al haar of zijn op-, aan- en geen gezichten zou zich de chauffage nog een graadje hoger zetten de dag van vandaag (die dus de dag van het licht doven is geworden). Wij in België worden namelijk het toekomstige Zuiden van Europa. Of het Zuiden een andere definitie krijgt of we Europa hiervoor half moeten gaan draaien , zijn de wetenschappers wel nog niet uit. In ieder geval, mijn streek, Haspengouw, wordt het nieuwe Provence van het Westen. Of van het Nieuwe Zuiden, 'tis maar hoe je het bekijkt. Het Limburgs wordt het nieuwe Italiaans. De Zuiderse levensstijl zal nog nooit zo traag lopen als ooit.

 

En als u mij nu wil excuseren, ik ga alvast míjn zwembad graven.

 

Wees gegroet

<Trucido>